NPO
NTR

gratis_still-1-nff

NTR, het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds en CoBO organiseren voor de 16e keer KORT!. Nieuwe en gevestigde regisseurs en scenaristen uit Nederland en Vlaanderen kregen de kans om korte fictiefilms te maken. KORT! bestaat uit 11 korte fictiefilms met een lengte tussen de 5 en 10 minuten.

 

De KORT! films gaan op 27 september tijdens het Nederlands Film Festival in première.
Voor het eerst in 16 jaar zullen de 11 KORT! films niet alleen op het grote doek tijdens het Nederlands Film Festival in première gaan, maar simultaan LIVE online te bekijken zijn op http://NPO3.nl/kort2016.

 

Dinsdag 27 september om 20.30u tot 22.30u zenden we online uit op http://NPO3.nl/kort2016.
Voorafgaand aan de vertoning van de 11 KORT! films vertonen we persoonlijke vlogs van de cast en crew op de première-dag.

 

Het 2-uur durende programma zal eenmalig te zien zijn. Wie niet aanwezig kan zijn op het Nederlands Film Festival en wie niet wil wachten tot januari 2017 om de nieuwe KORT! films te zien moet op 27 september om 20.30u klaar zitten voor zijn beeldscherm.

 

De 11 KORT! films die in première gaan en live online te zijn zijn:

 

Gamechanger

Regie: Christian van Duuren
Scenario: Daan Gielis
Producent: Bind Film
Cast: Wouter van Oord, Mathijs Bruchmann, Vincent Bruchmann

Als de dertigjarige Max, op weg naar weer een buitenlandse uitzending, verstrikt raakt in een onschuldig spelletje ‘oorlogje’ met de buurjongens, verliest hij de grip op de realiteit. Het heden van zijn bosrijke woonomgeving en het verleden in het veld verworden tot een beklemmende knoop. De toenemende angst van de twee jochies ziet hij niet meer. Hoewel deze stoere, volwassen man behoorlijk rücksichtslos de onschuld van twee kinderen wegneemt, is ook zijn pijn sterk voelbaar.

 

Remember to Check Out

Regie: Hiba Vink
Scenario: Rifka Lodeizen
Producent: Submarine
Cast: Pim Lambeau, Mads Wittermans

De levens van een breekbare oude vrouw en een gejaagde gescheiden vader raken elkaar op een doordeweekse dag in de tram. Als de man haar met een klein gebaar uit de brand helpt, kan hij niet meer terug. Hoewel hij niet bij haar kan blijven, durft hij haar niet aan haar lot over te laten. Een haastige, langdurige zoektocht eindigt bij de tramhalte waar ze eerder die dag opstapten. Terug naar af. Of niet? Vanuit de verwonderde, gelaten blik van de bejaarde vrouw wordt het bonte en hectische stadsleven getoond.

 

Groei

Regie: Sil van der Woerd
Scenario: Philip Delmaar
Producent: OAK Motion Piktures
Cast: Egbert-Jan Weeber, Medi Broekman, Gijs Blom, Sil Bosch

Vanuit een woonkamer is te zien hoe een dolblij stel uit de auto stapt en, als de camera rustig de woonkamer in draait, al op de grond ligt te zoenen. Zo glijdt de blik van de kijker door de hoeken van het huis terwijl langzaam de tijd verstrijkt. Twintig jaar is samengevat in nog geen tien minuten waarin de gebeurtenissen soepel in elkaar overlopen. Het stel wordt een gezin dat ook het huis uitbreidt. Terwijl hun rijkdom toeneemt, stapelen ook de conflicten zich op en groeit het gezin langzaam uit elkaar.

 

Zeven dingen die ik heb geleerd over tijdreizen

Regie & Scenario: Jonathan Herzberg
Producent: Revolver
Cast: Koen van de Veen, Hannah van Lunteren, Jones Wagenaar

Terwijl zijn moeder al een tijd depressief op de bank ligt en zijn vader uit beeld is, bouwt een slim jongetje van bijna negen jaar een tijdmachine. In de voice-over vertelt Markus wat hij over tijdreizen heeft geleerd. Hij neemt de kijkers mee naar het verleden en naar de toekomst, en wat blijkt? Het is allemaal veel minder ingewikkeld dan je denkt, en er is tegelijk veel minder mogelijk dan je zou willen. Eerlijk gezegd wordt het na een tijdje vooral saai, laat de vroegwijze jongen zich ontvallen. Maar tegen wie heeft hij het nu de hele tijd?

 

Copyrette

Regie & Scenario: Marc de Leeuw
Producent: Venfilm
Cast: Sallie Harmsen, Thomas Ryckewaert

Het naakte lichaam van een jonge vrouw ligt bewegingloos op een keukenvloer. Met de afgebladderde verf en de troep in de tuin lijkt haar huis op het eerste gezicht verlaten. De sfeer is onheilspellend. In een nabijgelegen bos roept een man zijn prachtige witte, bijna lichtgevende hond. De paden van de man en vrouw kruisen elkaar in een copyshop, waar de wonderlijke lichamelijke obsessie van de introverte vrouw zich openbaart. Vervreemdende, geheel in zwart-wit gedraaide vertelling waarin nauwelijks wordt gesproken.

 

Gratis

Regie & scenario: Merijn Scholte Albers & Tobias Smeets
Producent: Topkapi Films
Cast: Loes Schnepper, Nico de Vries, Bram Coopmans

Hoewel Ruud en Els al jaren vastgeroest zitten in bepaalde patronen, hebben ze aan één minuut genoeg om elkaar met geheel andere ogen te bekijken. Ruud mag namelijk gratis boodschappen doen en gratis is iets waar de doorgaans wat chagrijnige Els dol op is. Net als altijd deelt zij de bevelen uit en moet Ruud het vuile werk opknappen. Maar op het moment suprème, met een cameraploeg op zijn neus en een fanfareband in zijn oor, verloopt alles anders en is Els aan zet. En dat valt nog niet mee. Pijnlijke relatiekomedie in een supermarkt.

 

Omega

Regie & scenario: Mustafa Duygulu
Producent: New AMS Film Company
Cast: Dragan Bakema, Annica Muller

Als Ralf ’s nachts de stad doorkruist, bemoeit hij zich zo min mogelijk met de escorts die hij rondrijdt. Maar wanneer de blonde Kelly bij hem instapt, wordt hij overvallen door haar uitdagende en onvoorspelbare gedrag, ook omdat ze tegelijk iets ontwapenends heeft. Hij moet zijn uiterste best doen om zijn afstand tot haar te bewaren. Hun gesprek speelt zich geheel af in de taxi, met daardoor veel close-ups van hun gezichten, terwijl de straatverlichting over de voorruit flitst en de stad bijna onzichtbaar voorbijglijdt.

 

Grand Tour

Regie & scenario: Floor Houwink ten Cate
Producent: BALDR Film
Cast: Richelle Plantinga, Poal Cairo

Vol verwachting reist een 16-jarig meisje stiekem van de stad naar een verlaten, winters eiland om haar eerste grote liefde op te zoeken. Hij is een oudere, gebonden barman van een strandtent, groot, stoer en sterk. Met zijn enorme handen rond haar hoofd en schouders lijkt ze nog jonger dan ze al is. Maar zij voelt zich geliefd en volwassen. Er wacht haar echter een ontnuchterende ochtend.

 

Tussen man en vrouw

Regie & scenario: Martijn Maria Smits
Producent: Circe Films
Cast: Maria Kraakman, Thomas Ryckewaert

Ongemakkelijke en ontroerende momenten tijdens een huwelijksfeest waar twee ex-geliefden noodgedwongen de avond samen doorbrengen. Terwijl de drank rijkelijk vloeit en er om hen heen uitzinnig wordt gezweet en gedanst op foute muziek, zoekt hij toenadering. De aanvankelijke kilte tussen het voormalige koppel is extra pijnlijk door de uitbundige vrolijkheid en het prille geluk om hen heen. Toch blijkt hun oude liefde nog steeds aanwezig, hoewel ook de oude wonden niet volledig blijken te zijn geheeld.

 

Niflheim

Regie: Aaron van Valen
Scenario: Lenina Ungari
Producent: COMRADfilm & CZAR.NL
Cast: Fouad Benabbou, Moritz Fischer

Begeleid door loeiende sirenes sprinten Aziz en Olek door een lege vlakte. De Nederlands sprekende Aziz kent het terrein duidelijk niet. Wanhopig probeert hij zijn potige metgezel bij te houden, hoe vaak die ook roept dat hij moet opzouten. In het besneeuwde en mistige bos raakt Aziz alsnog achterop. Alleen achtergebleven is hij aangewezen op zijn onderbuikgevoel. Misschien gaat hem dat niet eens zo heel slecht af. In blauw-grijze tinten gefilmd ontsnappingsdrama met een verrassende en spectaculaire ontknoping.

 

Buut vrij

Regie & scenario: Feike Santbergen
Producent: BosBros Film- TV Productions
Cast: Abbey Hoes, Mohammed Hassan, Suzan Boogaerdt, Mees Meijer, Hidde Petiet, Taoufik Slimane, Lamia Makaddam

Onder dwang van haar moeder gaat Pien op een lome zondag verstoppertje spelen met haar twee jongere halfbroertjes. Per ongeluk ontdekken ze een gezin dat zich op het verlaten industrieterrein schuilhoudt; vluchtelingen. Verward probeert het tienermeisje te bedenken hoe ze kan helpen. Door zachte geluiden van beschietingen, echo's bijna, lijkt het terrein ineens wel een oorlogsgebied. Ondertussen raken Pien en de charmante zoon langzaam door elkaar betoverd.