NPO
NTR
27 september 2019

 

NTR, het Nederlands Filmfonds, het NPO-fonds en CoBO organiseren voor de 20e keer KORT!. Nieuwe en gevestigde regisseurs en scenaristen krijgen de kans om hoogwaardige korte films met internationale potentie te maken. KORT! bestaat uit tien korte fictiefilms met een lengte tussen de 5 en 10 minuten. Ook plannen voor animatiefilms kunnen worden ingediend.

 

De films hebben een beoogde première op het Nederlands Film Festival in 2020, en een tv-uitzending in het zelfde jaar.

 

Wie komt in aanmerking?

Een productiemaatschappij die minstens twee jaar in Nederland, een lidstaat van de EU, EER of in Zwitserland gevestigd is en op continue basis films en andere audiovisuele producties produceert en exploiteert. De productiemaatschappij wordt vertegenwoordigd door een producent die als majoritair producent hoofdverantwoordelijk is geweest voor het realiseren van tenminste twee onafhankelijke (korte) fictiefilms* in Nederland die via festivals, TV en/of bioscoop vertoond zijn. Per producent en daaraan gelieerde bedrijven/entiteiten kan per aanvraagronde een maximum van twee projecten worden ingediend.

 

Van de betrokken regisseurs wordt verlangd dat zij:

  • een relevante beroepsopleiding hebben afgerond en minimaal één film (eindexamenfilm telt mee) hebben gemaakt, óf
  • minimaal één onafhankelijke korte fictie- of animatiefilm* hebben gemaakt die via festivals, TV en/of bioscoop vertoond is.

 

Daarnaast wordt van de betrokken regisseurs verwacht in Nederland woonachtig en werkzaam te zijn. Een regisseur komt in aanmerking voor maximaal één realiseringsbijdrage. Regisseurs die reeds drie keer een KORT! hebben gemaakt kunnen zich vijf jaar na de laatste deelname weer opnieuw aanmelden. De producent en de regisseur mogen niet dezelfde persoon zijn.

 

*Commerciële filmproducties zoals commercials, opdrachtfilms en videoclips of filmproducties in het kader van een wedstrijd (zoals bijvoorbeeld 48 Hour Project) worden hierbij niet als onafhankelijke filmproducties beschouwd.

 

Bijdrage

Maximaal € 73.500,- per film

 

Uiterste indiendatum

Dinsdag 26 november 2019  voor 17:00 uur

De uitslag wordt half januari 2020 bekendgemaakt

 

Procedure

De selectie vindt plaats op basis van uitgeschreven scenario’s. Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de filmische potentie en urgentie van het scenario en de creativiteit en durf van de makers. Scenario’s met Nederlandstalige dialogen en narratieve films met een eigentijds onderwerp voor een volwassen publiek hebben de voorkeur. Een regievisie is een vereiste.

 

Zie voor de volledige informatie de website van het Filmfonds.

Alle KORT! films van de eerdere edities zijn te bekijken op kort.ntr.nl

 

Nederlands Filmfonds, Jolijn van Rees

Pijnackerstraat 5, 1072 JS Amsterdam

020-5707678, j.van.rees@filmfonds.nl

 

NTR Televisie, Redactie NTR

Postbus 29000, 1202 MA Hilversum

088-7799600, drama@ntr.nl